2010. szept. 29.

Fészekrakó - Scrabble párnák

Ne csak ruhákról legyen szó, de maradjunk a varrógépnél! Hát legyen egy kis lakástextil!


Nem az én ötletem. Stephen Reed és Alistair Willmott követte el ezt az egyszerű, ámde ötletes kompozíciót. Beszéljenek magukért a képek:


Én most kifejezetten a párnákra koncentrálok. És persze esz a méreg, "hogy ez nekem nem jutott eszembe"! XS De nézzük a dolog önző oldalát: az ötlet egyszerű, ezáltal otthon is könnyen megvalósítható. Akár kanapéra, fotelre, ágyra, földre, ahova csak díszpárnát tenni lehet. Bármilyen szobába passzolhat a gyerekszobától a könyvtárszobáig. Fekete-fehér, ami kizárja a színütközést, emellett humoros és variálható. Hiszen az elrendezéssel különböző szavakat alkothatunk, ezáltal akár a hangulaton is változtathatunk (v.ö.: "E-I-N-S-T-E-I-N" a könyvtárszobába - "D-I-S-N-E-Y" a gyerekszobába). És ha szeretjük az anagrammákat, egy ilyen párnaszett még a fogaskerekeinket is mozgatni fogja. ;)

Egy ilyen huzatot elkészíteni tulajdonképpen nem is olyan nagy kunszt:

Kellékek:
* Fehér (bár természetesen lehet tetszőleges színű, de mintás nem ajánlott) szövet a huzathoz - mivel díszpárnáról beszélünk az anyaga lehet az egyszerű pamuttól a selyemig bármi, de arra ügyeljünk, hogy jól festhető legyen!
*
Fekete textilfesték (persze, itt is mindenki kísérletezhet más színekkel, ha minden áron el akar térni a klasszikus scrabble-hatástól; például egy gyerekszobába el tudok képzelni csupa különböző színű párnákat csupa különböző színű betűkkel, de azért bánjunk csínján a színekkel!)
*
Ha nem(eléggé) bízunk a kézügyességünkben, erősebb papírból készíthetünk sablonokat a betűkhöz: legegyszerűbben a megfelelő méretűre nagyított karakter kinyomtatásával. És ha már a "karakter" szót használom, igen, itt is beszól a fantázia, hiszen nincs határa. Ismét elrugaszkodhatunk a "játék szabályaitól", használhatunk különböző betűtípusokat, festhetünk felkiáltójelet, @-t, &-t, számokat, matematikai műveleti jeleket (tiniszobába kiváló lehet! :P), vagy akár idegen írásjeleket: cirill betűket, japán kanjikat, etc... A lényeg, hogy néhány párnából azért lehetőleg valami értelmeset tudjunk kirakni (legeslegegyszerűbbek a személynevek (pl.: B-É-L-U-S), vagy az adott helyiség neve (K-O-N-Y-H-A), de biztos vagyok benne, hogy tudunk mi ezeknél jobbat! :D)
* Mindezen kívül természetesen kell olló, tű, cérna, varrógép (ha még "világosban" be akarjuk fejezni), nem árt, ha van szabókrétánk, és gondoljunk a huzat nyílására is: gomb, patent, esetleg húzózár ajánlatos, és a festéshez ugyebár ecset is szükséges lehet. :)

Elkészítés:
- mérjük le a beletömni kívánt párnák méretét
- a méretek alapján szabjunk ki párnánként 2-2 huzatdarabot, vagy 1-1 akkorát, amire a méret kétszer egymás mellett ráfér (ne feledkezzünk meg a ráhagyásokról!!!)
- a leendő huzatok egyik oldalára (naná, hogy itt csilingel, hogy akár mindkét oldalára! :D -> így több lesz a lehetőség, bár ez megint csak nem "szabályos") fessük fel - sablon segítségével, vagy anélkül - a betűket, és a hozzájuk tartozó pontszámokat (szintén fakultatív)
- a festéket száradás után vasaljuk az anyagba (ill. festéktípustól függően alkalmazzunk egyéb színrögzítő eljárásokat)
- varrjuk össze a huzatot -> ügyeljünk rá, hogy elég nagy nyílást hagyjunk a párnának, és hogy gomb vagy patent esetén azok megfelelő helyre kerüljenek! (összevarrhatjuk a huzatot festés előtt is, de véleményem szerint így egyszerűbb és kockázatmentesebb a festés, pl. nem üt át a festék a másik oldalra)
- dugjuk bele a régi, megunt / olcsó, ronda (akár kifejezetten "töltelék célra vásárolt") díszpárnánkat, és már mehet is a helyére!


Ha nem akarunk huzatokkal vacakolni, készíthetjük a párnát magunk is: apróra kockázott szivaccsal vagy egyéb tömőanyaggal töltsük meg tetszőleges méretű huzatjainkat, és még a nyílással sem kell bajlódni, egyszerűen csak varrjuk be! Én azért szavazok mégis a huzatra mert mosható és cserélhető (ezáltal akár több betűt is tarthatunk talonban a szekrényben ^^)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése